sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Seinien eristystä, ulkopuolen täytöt, ikkuna-asennukset ja katon höyrysulku

Tovi on taas vierähtänyt edellisestä päivityksestä. Eipä tuohon mitään erityistä syytä ole, laiskuus vain vähän iskenyt. Tässä kuitenkin päivitystä viimeisen kuukauden ajalta projektin etenemisestä.

Ulkoseinien slammauksen jälkeen aloitettiin niiden eristäminen. Meillähän eristettä tulee 100+100mm, joista sisempään kerrokseen koolaukset ulkoverhousta varten. Eriste on EPS-levyä, johon on valmistusprosessissa lisätty grafiittia ja tämän takia se on tumman värista. Grafiitti parantaa eristeen lämpöarvoa 10-20%.

Eristystyö aloitettiin isoimmalta seinältä, jossa myös eniten aukkoja. Koolaukset tehdään siis kakkosnelosesta. Koolaus kiinnitetään kevytsoraharkkoon Essve:n (8x180) kevytbetoniruuveilla. Essven kevytbetoniruuvit ovat siporexiin ja kevytsoraharkkoon tarkoitettuja ruuveja, jotka eivät vaadi esireiän poraamista. Näiden kiinnikkeiden löytäminen helpotti koolausten kiinnitystä huomattavasti, kun vaihtoehtona oli perinteiset naulatulpat. (Kiitos vinkistä Pennille!)  Eristeet leikattiin koolaustesten väliin ja liimattiin Illbruckin EPS-liimavaahdolla. Eristeiden saumat vaahdotettiin tavallisella uretaanivaahdolla. Aika moista telineillä keikkumistahan tuo oli, mutta homma saatiin ensimmäisen kerroksen osalta kunnialla loppuun. Toisen eristyskerroksen laittaminen jää keväälle, koska sisällä odottaa kiireellisempiä työvaiheita.

Eristeiden asentamisen ohessa ikkuna- ja oviaukkojen pielet oikaistiin Weberin 137 oikaisulaastilla. Weberin työohjeen mukaan myös harkko tulee slammata molemmin puolin sekä myös aukkojen reunojen osalta vaipan ilmanpitävyyden saavuttamiseksi. Monissa kivitaloissa näkee ettei piiloon jääviä osia slammata lainkaan.. Meillä niin siis kuitenkin tehtiin. Aukkojen oikaisun yhteydessä sain otettua tarkemitat aukoista ja näin saatiin ikkunatoimittajalle lopulliset mittatiedot valmistusta varten. Ikkunakaupat oli sovittu jo lähes vuosi takaperin, vain lopulliset mittatiedot puuttuivat. Pakkasten ja lumisateiden takia ikkuna-aukkoihin rakennettiin rimasta ja muovista suojat. Suojat voidaan siirtää lopullisten ikkunoiden suojaksi sisäpuolelle kun lattioiden valut, tasoitetyöt yms. ikkunoita rasittavat työvaiheet alkavat.

Pakkasia onkin saatu odottaa ja hyvä niin sillä se on antanut lisäaikaa ulkopuolisille töille. Kun kellarin seinä oli saatu eristettyä ryhdyttiin tekemään talon ulkopuolisia täyttöjä. Seinävierustat täytettiin kaivinkoneen ja pienen kuormaajan avulla. Kuormaaja oli todella täsmälaite hommaan. Sen avukka saatiin kaikki maamassat kätevästi ajettua talon vierustoille ahtaista väylistä huolimatta. Kaivinkoneella tehtiin varsinaiset tasaustyöt. Myös talolle johtavalle tielle ajettiin kalliomursketta pari kasetillista kantavuuden parantamiseksi. Pihoja tasailtiin ja levitettiin hieman. Ensimmäista kertaa tontilla mahtuu kääntämään auton ympäri. Se on luksusta se!

Ikkunat saapuivat heti kun täyttötyöt oli saatu valmiiksi ja niitä ryhdyttiinkin asentamaan välittömästi. Ikkunoiden asennus sujuikin ilman suurempia ongelmia. Suurimmatkin lasitkin saatiin taisteltua paikalleen ehjänä. Porrashuoneen kiinteälasinen ikkuna painoi ~200kg. Neljän miehen voimin sekin saatiin punnerrettua paikalleen. Yksi ikkuna jäi asenttavaksi myöhemmin, koska ikkunaovia ei vielä saatu. Tämä ikkuna tulee oven kanssa rinnakkain ja sen takia sitä ei vielä ole järkevää asentaa.

Ikkunoiden asentamisen jälkeen ryhdyttiin heti asentamaan katon höyrysulkua. Ennen höyrysulun asentamista tehtiin ja eristettiin katon läpiviennit. Katon eristeeksi tulee Knaufin puhallusvilla, mikä puhalletaan talon ulkopuolelta kotelopuhalluksena. Läpiviennit eristettiin armaflex solukumilla. Höyrysulku saatiin asennettua ja teipattua paikalleen. Tiivistysteippaus ja läpivientien tiivistys tehtiin erityisen huolellisesti. Tiivistykseen käytettiin tiivistalo.fi-tuotteita.  Höyrysulun alle ruuvattiin 45x45mm koolaus 600mm jakoon.

Tässä sama kuvina...

Ulkoseinien eristykset käynnissä. Osa ikkunasuojista paikallaan.

Talon vierustan täytöt käynnissä.


Takaseinän täytöt menossa. Maanpinta nousi noin 3m.

Eristyshommat ja täytöt vaiheessa.

 
Ikkuna ja oviaukkojen reunojen oikomista / tasoitusta.
Ensilumet maassa ja ikkunat paikoillaan!


Ikkunat toiselta puolelta.

Sama vielä toisesta suunnasta.

Seinän yläosan eriste jättiin vielä asentamatta että puhallusvilla
päästään asentamaan palkkien väliin talon ulkopuolelta.  

Oikealla  keittiön välitilan pikkuikkuna ja keskellä porrashuoneen ikkuna
Höyrynsulkumuovi asennettuna ja koolaukset paikallaan.

Muovin jatkoskohdat tehtiin palkkien kohdalle  ja
sauma kirstetty rimalla paikoilleen.

Läpivientien tiivistys rollflex tiivistekumilla ja Tescon Nro.1 teipillä.


1 kommentti:

  1. Kattavasti olette jaksaneet kirjoittaa ja havainnollistaa kuvilla rakennusurakkaa. Helpottaa varmasti nykyisiä ja tulevia talonrakentajia.

    VastaaPoista