keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Vesikate

Viime viikot on kuluneet aikaa ja säätä vastaan taistellen. Ilman lämpötila on vaihdellut yöpakkasten ja +10 päivälämpötilojen välillä. Lämpötiloja on ollut pakko seurata tarkkaan sillä harkon ulkopuolelle slammattavaa vetonit 137 oikaisulaastia ei saisi laittaa, mikäli alustan lämpötila on alle +5. Myös kova tuuli kuivattaa laastin
liian nopeasti ja heikentää tartuntaa. Hitaasti mutta varmasti koko talo saatiin kuitenkin oikaistua ja hommasta selvittiin vieläpä ohjeiden mukaisissa olosuhteissa.

Peltimiehet saivat katon umpeen ja läpiviennit, piippua lukuunottamatta asennettua. Työjälki oli varsin mainiota ja palvelu joustavaa! Katon pellin väriksi valittiin tumman harmaa (RR23) ja läpiviennit Vilpen kartiosarjaa. Vesikate oli alunperin ajatuksena tehdä profiilipellistä, mutta lopulta päädyttiin konesaumaan sen vuoksi, koska lappeen kaltevuus on vain 10,5 astetta. Tasaiselta pelliltä tulevat lumet alas itsekseen eikä katolla tarvitse sen takia käydä lumitöissä. Konesaumautta peltikatto on oikein tehtynä täysin vedenpitävä, koska siinä ei ole ainuttakaan pellin lävistävää kiinnikettä.

Seuraava työvaihe on ulkoverhouksen pohjaksi tulevien kiinnikepuoden asennus ja ulkoseinien eristys. Eristys tehdään kahtena kerroksena 100 + 100mm Carbon EPS-eristeellä. (λd = 0,032 W/mK) Taloonhan tulee kantava harkkorunko, erillinen eriste ja puuverhous. Työläs mutta materiaalikustannuksiltaan edullinen. Materiaaleiltaan jopa puolet halvempi kuin valmis eristeharkko. U-arvoltaan markkinoiden parhaiden harkkojen tasoinen ja yksi tärkeä ominaisuus on se että koko rungon terminen massa eristeen sisäpuolella. Suuri terminen massa tasoittaa sisätilan lämpötilan vaihteluita, vaikka lämpötila ulkona vaihtelisi rajustikin.


Ulkopuolen slammausta henkilönostimella ja alumiinitelineiltä.
Pallogrilli toimii työmaakeittiönä.
Työteline = kiipeilyteline
 


Räystäät altapäin.Ruoteet paikallaan ja peltimiehet päästetty irti.


Ensimmäiset rivit paikallaan.Katto ummessa ja läpiviennit paikallaan.

Sama kuin edellä toisesta suunnasta.


4 kommenttia:

 1. Hei mr. timpurimään!! Näyttää todella hyvältä! Siitä se vaan pikkuhiljaa valmistuu! Upeeta! Tate

  VastaaPoista
 2. Moikka,
  Erittäin kiinnostava projekti, jota täytyy jäädä seuraamaan. Itsekin olen miettinyt rungon tekoa 200 mm lecaharkoista nopean muurattavuuden ansiosta. Mietin vain miten puuverhouksen koolausrimat pysyvät kiinni EPS:ssä vai pitääkö ne kiinnittää myös kattoriskikoihin?
  t. Mikko

  VastaaPoista
 3. Voihan ne roikuttaa kattoristikoistakin, mutta se tulee huomioida ristikoiden mitoituksessa.

  Meillä käynnissä just ulkopuolen ensimmäisen eritekerroksen asennus ja tähän kerrokseen asennetaan 2"x4" koolaus eristeiden väliin ja ikkunoiden pieliin. Ulkoverhouksen koolaus laitetaan kiinni tähän apurunkoon.

  VastaaPoista
 4. Kiitos vastauksesta, odotan uusia kuvia ko. työvaiheesta.
  t. Mikko

  VastaaPoista