perjantai 7. lokakuuta 2011

Vesikaton puutyöt

Aikaa on taas vierähtänyt edellisestä päivityksestä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä että työmaallakin olis laiskoteltu, päinvastoin. Kantavan rungon muuraukset saatiin viimeinkin valmiiksi ja päästiin rakentamaan talolle kattoa.
Katon kantavat palkit ovat kertopuuta kokoa 51x450mm. Palkkeja yhteensä 18kpl asennettuna 900mm jaolla. Palkit saatiin nostettua paikallisten farmareiden suosiollisella avustuksella traktorin tukkikouralla toiseen kerrokseen, josta palkit punnerrettiin käsivoimin paikoilleen. 16 palkkia nousi paikoilleen yhden työpäivän rutistuksessa. Palkit lovettiin ja kiilattiin siten että ne istuvat yläsidepuun päällä tasaisesti sitä kuormittaen. Palkkien päihin kiinnitetiin 2"x7" ja 2"x5" puut kiepahduksen estäväksi jäykisteeksi.

Palkkien yläpintaan naulattiin pontattu 15mm katevaneri. Vanerit on asennettava siten että vanerin pään ponttaamaton jatkos kohta tulee aina palkin kohdalle. Vanereiden kaikkiin saumoihin jätettiin parin millin elämisvara. Vanerit ammuttiin kiinni jokaisen palkin kohdalta 70mm välein 50mm kampanauloilla. Levytys toimii yläpohjan jäykistävänä rakenteena sekä yläpohjaeristeiden tuulensuojana.

Levytyksen päälle rakennettiin varsinaiset räystäät muodostava kehikko 2"x5" puutavarasta. Puut on asennettu tarkasti alla kulkevan palkiston kohdille ja kiinnitetty levytyksen läpi palkkeihin pitkillä ruuveilla. Puiden väliin räystäille asensin 8mm silmällä olevat verkot lintujen riesaksi. Olisin mielellään laittanut tähän paikkaan tiheämmän verkon, etteivät myöskään hyönteiset pääsisi tuuletustilaan, mutta sopivaa verkkoa ei paikallisista liikkeistä löytynyt.

Kun räystäsrakenteet olivat valmiit aloitettiin aluskatteen ja ruodelautojen asentaminen. Vesikatteeksi tulee konesaumattu pelti, joten ruodelaudat on asennettava kohtuullisen tiheästi. Tässä tapauksessa ruoteeksi valittiin 25x100 lauta, joka asennetaan 50mm raoin.
Työvaihe on edelleen kesken, mutta viikonlopun aikana olisi talo tarkoitus saada sateelta suojaan! Peltikaton asentajat olisi tarkoitus saada paikalle ensi viikolla!

Harkkorunko valmis.

Ensimmäinen yläsidepuu ja naulauskulmat paikallaan.

Yläsidepuun ja harkkorungon väli tiivistetty 10mm poyeteenkaistalla.

Palkisto asennettuna ja suoristettuna.
Päätyräystään rakenteet vanerilevytyksen päällä.
Lintuverkot asennettuna puiden väleihin.

Verkon yläreuna oli taitettava ettei se riko aluskatetta. Verkkoja
leikellessä ja taitellessa saa sormen pää aika ruvelle.


Vielä samat lintuverkot ja taustalla pilkottava syysmaisema


Räystäpuiden kiinnitys oli aika hillitön ruuvausurakka. Ei
kannata yrittää akkukoneella.

Tilanne yläkerrassa.

Siittä se nouseepi


Aluskatteen ja ruodelautojen asennusta.


4 kommenttia:

 1. Moikka, tosi kivan näköinen talo tulossa! Me rakennetaan myös kivitaloa. Kattotarkastus on edessä huomenna, eli aika samassa vaiheessa mennään! :) Jään seuraamaan projektianne.
  terkuin mia

  VastaaPoista
 2. Mitä siinä räystäspuiden ja vanerin välissä on? Näyttää joltain kalvolta.

  VastaaPoista
 3. Vanerin päällä ei ole mitään. Vanerissa itsessään on homeenestokäsittely, mikä tekee siihen tuollaisen sini-vihreän sävyn. Vanerin päällä olevien räystäspuiden yläpuolelle sitten asennettu normaali aluskate.

  VastaaPoista
 4. Katon rakennus on varmasti mukava välietappi. Siitä se nouseepi, kuten kuvatekstissä lukee.

  VastaaPoista