maanantai 16. toukokuuta 2011

Salaojat

  .Taas on viikonloppu taisteltu ja saatu projektia pari askelta eteenpäin

Alkuperäinen suunnitelma oli, että olisi saatu ensimmäiset harkot viikonloppuna paikalleen, mutta toisin kävi. Perjantai iltana aloitin ensimmäisen salaojaputken kaivamista ja totuus valkeni hyvin nopeasti. Niinkuin jo aiemmin on havaittu, maa on erittäin kivistä ja sen vuoksi todella raskasta kaivaa. Hiki virtasi, lapio kolisi ja ärräpäät sinkoilivat perjantai illassa. Kaivaminen muistutti hyvin läheisesti louhimista.

Lauantaina hommiin päästiin vasta iltapäivällä. Työ eteni hitaasti, mutta varmasti. Lauantai-iltaan mennessä saatiinkin salaojat yli puolen välin. Salaojakaivot tehtiin itse. Kaivot voi tehdä normaalista 315mm rumpuputkesta ja tähän sopivista kansikappaleista. Kannen alle ja putkien läpivienteihin on syytä laittaa tiivistemassaa. Reiät rumpuputken kylkeen tekee helposti 108mm reikäterää käyttäen. Putkilähdöt saa tällä tavoin juuri haluamaansa paikkaan ja rahaa säästyy verrattuna valmiisiin kaivoihin.

Sunnuntai valkeni ja kaivamiset jatkuivat. Iltapäivään mennessä salaojat saatiinkin valmiiksi. Salaojien jälkeen aloitettiin sadevesiputkien asennus salaojien viereen. Sadevesiputkia ei tule kuin puolet salaojien määrästä ja muutenkin niiden asentaminen on paljon huolettomampaa kuin salaojien. Tärkeintä on muistaa laittaa tiivisteet putkien liitoksiin ja pieni kallistuksen purkusuuntaan. Työ jäi lopulta hieman kesken tiivisterenkaiden loputtua. Sunnuntain päätteeksi asensin muurausohjurit anturan kylkeen. Ohjureita pitkin on helppo siirtää linjalankaa ja se pitää nurkat "automaattisesti" pystysuorassa. Tämä on työvaihe joka helpottaa töitä jatkossa huomattavasti. Ohjureiden tekoon sopii oivallisesti kertopuiset väliseinä tolpat. Kertopuu on mittatarkkaa eikä vääntyile niin herkästi kuin tavallinen sahatavara.

Tällä viikolla päästään jo muuraamisen makuun!

Harkkovuoret ja muurauslaastit (pressun alla)




 
Salaojakaivo ja purkukanavat. Muurausohjurit paikallaan.        



Rinteen puolen salaoja.




Salaojakaivon rakennusta. 1. Tiivistemassa pohjalle.

2. Kansi paikoilleen. Anna kuivua tai käytä teippiä pitämään kansi aloillaan.

3. Mittaa putken paikka. Poraa reikä kaivon kylkeen.

Salaojaputki kaivettu murskeeseen.

6 kommenttia:

  1. Omakotitalon salaojitus on hyvä tehdä jo rakennusvaiheessa kuntoon. Askel kerrallaan ja tsemppiä teille urakkaan!

    VastaaPoista
  2. Ei siinä sitten lopulta kauaa mennyt että salaojitukset olivat valmiit. Meillä myös on se urakka edessä tässä lähitulevaisuudessa, eli siis salaojitukset tänne Espooseen. Hyvä siis hieman tietää kauanko aikaa siihen tulee varata. Itse en uskaltaisi lähteä porailemaan tuohon kaivon kylkeen. Onko siinä riskinä että se voi tulla liian alas tai vaihtoehtoisesti liian ylös?

    VastaaPoista
  3. Kiitos jakamisesta. Täällä myös salaojien kaivaus edessä. Toivottavasti sujuu suhteellisen nopeasti. Sen jälkeen pitäisikin alkaa sitten miettimään pihan laittoa. Itse odotan sitä kaikista eniten, mieheni taas salaojia. Mieluisaa puuhaa hänelle, kun saa vierestä seurata.

    VastaaPoista
  4. Kova urakka jos itse olette kaivaneet. Me olemme miettineet, jos kaapelikauhan hankkisi tuohon projektiin. Meillä salaojat myös kaivetaan tässä kevään tai kesän mittaan. Hyvä, että saa tuonkin hoidettua.

    VastaaPoista
  5. Muistuu mieleen meidän salaojien kaivuu tämän myötä. Nyt meille tulee salaojaremontti. Kauan on kestänyt hyvänä, kun laadukkaasti se tehtiin. Paljon työtähän näissä on, mutta kyllä se kannattaa hyvin tehdä. https://www.hpkaivin.fi/salaojitus-ja-sadevesijaerjestelmat

    VastaaPoista
  6. Kiitos jakamisesta. Meidän mökille olisi myös tarkoitus laittaa nämä salaojat. Täytyyköhän tähän jonkinlainen suuntaporaus suorittaa? Minulle nämä asiat ovat hieman epäselviä, sillä en koskaan ole ennen joutunut tämmöiseen urakkaan. Vai riippuuko se maastosta? Meidän tontti on kalliolla.

    VastaaPoista