perjantai 27. huhtikuuta 2012

Takan muurauksen aloitus

Takkamme on malliltaan Tiilerin Lauri funkkis ja väriksi on tulossa tumman harmaa. Lähes kaikilla valmistajilla olisi mallistossaan vastaavan näköinen laatikko, joten valinnanvaraa oli. Tiilerin päädyttiin oikestaan parista syystä. Hinta/painosuhde ja "helppo tuunattavuus". Paino on tulisijassa se ominaisuus mikä määrää sen kuinka paljon takka varaa lämpöä. Takkaa ei alunperin ole budjetoitu lainkaan, joten hintakin oli pidettävä aisoissa.

Piipuksi valikoitui Härmä Airin teräspiippu, koska siinä turvaetäisyys palavaan materiaaliin on kaikkein pienin (2cm). Meillä sen kanssa meinasi tulla vähän ongelmaa eikä esim Schiedelin perimeter piipun kanssa oltaisi päästy tarvittavaan 10cm etäisyyteen.
Yläkerran pintalaattaan jätettiin lattiavalussa takan kokoinen aukko ja takka perustettiin suoraan ontelolaatan päälle muuratuille kevytsoraharkkoille. Takan taakse seinää vasten asennettiin 80mm kivivilla palomuuriksi.

Tulevan tulipesän allapuolelle tuhkaluukun korkeudelle porasin 100m reiän suoraan seinästä läpi ulos. Reikä on takan raitisilmaa varten, joka tuodaa siis suoraan ulkoilmasta tulipesän alle tuhkaluukun korkeudelle. Suoran raitisilmakanavan tekoon päädyttiin, koska keittiön liesituuletin on takasta vain parin metrin päässä emmekä halua huippuimurin vetävän savuja/hajuja takasta sisäilmaan. Takka on tarkoitus näin pitää kokonaan erillään sisäilmasta.

Ensimmäiset varvit paikoilleen.
Raitisilmakanavan rakentelin 100mm kierresaumakavanasta, jonka sisään laitettiin 25mm palovilla ja sisäputkeksi 50mm auton pakoputken pätkä. Ei pitäisi näin liian kuumuuden päästä rakenteisiin ja toisaalta kylmän ulkoilman myöskään. Kanava on porattu siten että se kaataa hieman ulospäin ja näin johtaa mahdolliset kondenssivedet ulospäin.

Raitisilmaputken päähän asennetaan sulkupelti, josta ilman saantia voidaan säätää ja sulkea kokonaan. Oikenlaisen tiiviin pellin löytäminen olikin hankalaa, mutta lopulta se löytyi Polar Metalli Oyn valikoimista. (linkki) Peltiä hieman tuunailtiin rälläkällä ja luukun sulkuosa tiivistettiin palovillalla.

Raitisilmakanava ja sulkupelti paikoillaan.Muurauksia jatketaan heti kun muurari kiireiltään ehtii. Päivitellään sitten lisää..


Tulipesä muodostuu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti