maanantai 30. toukokuuta 2011

Perusmuurin muurausta ja eristystä

Noniin tulee päivtystä vähän myöhässä kun firefoxilla kuvien lisääminen ei jostain syystä onnistunutkaan. Chromella tuntuis onnistuvan.

Viime viikko olikin sateinen ja hommia päästiin tekemään vähän pätkittäin. Alkuviikosta muurattiin sokkelit lopulliseen korkeuteen. Suoraa seinää on aika mukava muurata. Pientä hidastusta aiheuttaa rinteenpuoleinen seinä, jossa täytyy käyttää laastia myös harkkojen pystysaumoissa. Kantavat väliseinät on nyt muurattu siihen korkeuteen kun ne jäävät ennen sisäpuolisia täyttöjä. Pidemmän kantavan väliseinän keskelle tulee teräsbetonipilari, jonka alkuunsaamiseen meni yksi kokonainen ilta.

Viikonloppuna oli vuorossa harkkojen slammaus ja sen sain tehtyä lauantain aikana. Vettä satoi välillä niskaan, mutta ei auttanut valittaa. Iltaisella oli hieman ranne hellänä rasituksesta. Sunnuntaina oli slammaukset sen verran kuivuneet että siveltiin bitumiprimeri harkkojen pintaan. Sunnuntaina myös liimattiin paikoilleen sokkelin sisäpuoliset pystyeristeet. Sade haittasi välillä hommia, mutta pääpiirteittäin päästiin ihan hyvin eteenpäin.

Alkuviikosta on tarkoitus jatkaa sokkelin sisäpuoliset putki- ja sähkövedot paikoilleen. Harkkojakin jäi jonkin verran yli ja niille pitäisi jotain keksiä, ennen kuin ryhdytään tekemään sisäpuolen täyttöjä. Ulkopuolen bitumieriste pitäisi asentaa ennen kuin sokkelin ulkopuolinen eriste päästään asentamaan. Sisäpuolen radonkaistankin voisi polttaa paikalleen. Katsotaan kuinka pitkälle päästää.
Perusmuurien ja kantavien väliseinien muurausta.

















Ulkopuolen slammaus ja anturan viiste.


















Rinteenvastaiselle maanpaineseinän  pilasteri.
























Sisäpuolinen pystyeriste ja primerin radontivistettä varten.

Yleiskuvaa nykytilanteesta.

Kuva tontin länsireunalta, minne rinne laskee. Edessä viimesyksynä
myrskyn kaatama puu.

sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Muuraustöiden aloitus

Viikko meni taas nopeasti, mutta saatiin sitä jotain aikaankin. Alkuviikosta  viimeisteltiin salaojat ja sadevesivesiviemäröinnit täyttämällä kaivannot. Keskiviikkona nostettiin traktorilla ensimmäiset harkkolavat perustusten lähelle odottelemaan.
Torstai ja perjantai kannettiin harkkoja anturan sisäpuolelle sopiva määrä perusmuurin muurausta varten. Kova homma, jossa nokkakärryt ovat aivan välttämätön työkalu. Hommat saatiinkiin perjantaina siihen kuntoon että viikonloppuna päästiin aloittamaan muuraustyöt.

Lauantai aamuna pyöräytettiin myllyllä ensimmäiset laastit ja istutettiin ensimmäinen harkko paikalleen. Lauantaina muuraus pääsikin hyvin alulle.

Sunnuntaina sain apuvoimia laastin mylläämiseen ja työt alkoivat edistyä rivakammin. Ensimmäiseen harkkokerrokseen kuluu laastia enemmän kuin muihin, koska harkkokerroksen yläpinta on saatettava kauttaaltaan vaateriin. Tämä myös hidastaa ensimmäisten harkkojen ladontaa. Tämä on kuitenkin hyvin tärkeä työvaihe, jonka huolellinen tekeminen maksaa vaivan takaisin jatkossa. Seuraavien kerrosten tekeminen sujuu nopeammin kun laastit voi annostella harkon päälle laastikelkalla.

Sokkeli oltaisiin tehty sunnuntaina valmiiksi asti, mutta työt jouduttiin lopettamaan laastisäkin pohjan tultua vastaan ennen aikojaan. Hyvin päästiin hommissa eteenpäin.

Tämän viikon suunnitelmissa olisi muurata loput harkot paikoilleen ja tehdä sokkelin slammaukset, eristykset, bitumieristykset jne. Paljon erilaisia hommia, saa nähdä kuinka aika riittää.

Perjantaina saatiin harkot jaettua..


















Sunnuntai 23.5 iltapäivällä päästiin tähän tilanteeseen.















maanantai 16. toukokuuta 2011

Salaojat

  .Taas on viikonloppu taisteltu ja saatu projektia pari askelta eteenpäin

Alkuperäinen suunnitelma oli, että olisi saatu ensimmäiset harkot viikonloppuna paikalleen, mutta toisin kävi. Perjantai iltana aloitin ensimmäisen salaojaputken kaivamista ja totuus valkeni hyvin nopeasti. Niinkuin jo aiemmin on havaittu, maa on erittäin kivistä ja sen vuoksi todella raskasta kaivaa. Hiki virtasi, lapio kolisi ja ärräpäät sinkoilivat perjantai illassa. Kaivaminen muistutti hyvin läheisesti louhimista.

Lauantaina hommiin päästiin vasta iltapäivällä. Työ eteni hitaasti, mutta varmasti. Lauantai-iltaan mennessä saatiinkin salaojat yli puolen välin. Salaojakaivot tehtiin itse. Kaivot voi tehdä normaalista 315mm rumpuputkesta ja tähän sopivista kansikappaleista. Kannen alle ja putkien läpivienteihin on syytä laittaa tiivistemassaa. Reiät rumpuputken kylkeen tekee helposti 108mm reikäterää käyttäen. Putkilähdöt saa tällä tavoin juuri haluamaansa paikkaan ja rahaa säästyy verrattuna valmiisiin kaivoihin.

Sunnuntai valkeni ja kaivamiset jatkuivat. Iltapäivään mennessä salaojat saatiinkin valmiiksi. Salaojien jälkeen aloitettiin sadevesiputkien asennus salaojien viereen. Sadevesiputkia ei tule kuin puolet salaojien määrästä ja muutenkin niiden asentaminen on paljon huolettomampaa kuin salaojien. Tärkeintä on muistaa laittaa tiivisteet putkien liitoksiin ja pieni kallistuksen purkusuuntaan. Työ jäi lopulta hieman kesken tiivisterenkaiden loputtua. Sunnuntain päätteeksi asensin muurausohjurit anturan kylkeen. Ohjureita pitkin on helppo siirtää linjalankaa ja se pitää nurkat "automaattisesti" pystysuorassa. Tämä on työvaihe joka helpottaa töitä jatkossa huomattavasti. Ohjureiden tekoon sopii oivallisesti kertopuiset väliseinä tolpat. Kertopuu on mittatarkkaa eikä vääntyile niin herkästi kuin tavallinen sahatavara.

Tällä viikolla päästään jo muuraamisen makuun!

Harkkovuoret ja muurauslaastit (pressun alla)




 
Salaojakaivo ja purkukanavat. Muurausohjurit paikallaan.        



Rinteen puolen salaoja.




Salaojakaivon rakennusta. 1. Tiivistemassa pohjalle.

2. Kansi paikoilleen. Anna kuivua tai käytä teippiä pitämään kansi aloillaan.

3. Mittaa putken paikka. Poraa reikä kaivon kylkeen.

Salaojaputki kaivettu murskeeseen.

keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Muotinpurkua ja kapillaarikatkot

Taas on saatiin projektia pari työvaihetta eteenpäin. Maanataina valettiin anturat, jota sitten jälkihoidettiin kastelemalla maanatai ilta ja tiista aamu. Tiistai iltana kaivettin jo rautakanki esiin muottien purkamista varten. Kohtuullisen mukavasti nuo irtosivatkin. Vähän oli muotti päässyt yhdestä kohtaa alapäästään pullahtamaan, koska muotin alareunaa pitävä kiristys panta oli mennyt poikki. Pääpiirteittäin näytti kuitenkin hyvältä.

Tiistai iltana, samalla kun purin muotteja aloitettiin bitumin poltto anturan pintaan. Bitumi katkaisee maasta nousevan kapillaarisen kosteuden pääsyn sokkeli- ja seinärakenteisiin. Kapillaarikatkon voi tehdä joko anturan alle kapillaarikatsosoralla (mikä on suositellumpi tapa) tai anturan päälle bitumilla. Meillä päädyttiin jälkimmäiseen, koska sen toteuttaminen on meille huomattavasti nopeampi vaihtoehto.

Keskiviikkona tuli mittamies tontille ja merkkasi harkkomuurauksen lähtö pisteet anturan päälle. Samalla merkattiin autotallin paalujen paikat. Ilta vielä purettiin muotteja ja kannettiin puutavaraa pois montusta. Tulihan kerralla heti siistimpää.

Tänään eli torstaina saapuu iltapäivällä ensimmäinen harkkokuorma. 28 lavaa harkkoja, 4 tonnia muurauslaastia ja lavallinen sokkelin oikaisulaastia. Noissa riittääkin askaretta hetkeksi.

Ensin pintaan sivellään kiisselit ja annetaan sen kuivahtaa.




Päälle poltelltaan bitumikermi.




Muotit purettuna ja anturat eristettynä


maanantai 9. toukokuuta 2011

Anturat valettu

Betoniauto saapui puolituntia etuajassa. Onneksi mestat oli kuitenkin valmiina ja valu päästiin aloittamaan ilman odotteluja. Sen verran meinasi unohtua, että talon sähkökeskuksen maadoituskaapeli sidottiin anturan sisään vain 10min ennen valun alkua. Tunnin verran likaista työtä ja kurat oli laatikoissaan. Pumpusta puuttui ns. s-mutka ja kura tuli putkesta normaalia kovemmalla vauhdilla ja roiskuen. Välillä piti pyyhkiä arskoja että yleensä näki eteensä.

Ilma oli lämmin ja jo parin tunnin jälkeen päästiin jo aloittamaan pinnan hiertäminen. Irroittelin myös muotin yläreunan sidelaudat ja pinta saatiin siistittyä myös niiden alta. Huomenna jatketaan muotinpurkutyöllä.

Isojen poikien kuraleikkejä.

















Pojat seurasivat tarkkaavaisesti työn etenemistä.


















Massat laatikoissa ja yläreunan sidelaudat purettu.


















Valmista hierrettyä pintaa.
















sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Anturamuotit

Taas on viikko ahkeroitu ja hommia saatu askel eteenpäin. Kelit ovat olleet todella vaihtelevat. Vappulauantaina saatiin lunta, mutta tänään oli täysin shortsikelit! Hommia on painettu joka säässä.

Etu- ja takaseinien pitkien suorien muottien tekemiseen ei montaa tuntia kulunut. Etu ja takaosan korkeusero on kuitenkin 60cm, joten poikittaiset anturat porrastettiin. Porrastuksien näpräilyyn paloikin sitten yllättävän paljon aikaa. Edellisten tekemisestä taisi olla jo liian pitkä aika.

Maanantai iltapäivälle on varattu valu. Tiistaina ohjelmassa muottien purkua. Keskiviikkona odotellaan pikimiestä paikalle polttamaan bitumit anturan pintaan. Torstaina saapuu ensimmäinen kuorma harkkoja ja muurauslaastia. Kyllä tää tästä pikkuhiljaa lähtee etenemään!
Muotit valukunnossa.
Muutamia varauksia anturan ali. Putkien kohdalle tulee kodinhoitohuone.
Anturan porrastuksia.